Més informació

Política de cookies


Què són les cookies?


Les cookies són petits arxius de dades que es reben en el terminal des del lloc web visitat i s’utilitzen per registrar certes interaccions de la navegació en un lloc web emmagatzemant dades que podran ser actualitzades i recuperades.


Aquests arxius s’emmagatzemen en l’ordinador de l’usuari i contenen dades anònimes que no són perjudicials pel seu equip. S’utilitzen per recordar les preferències de l’usuari, com ara l’idioma seleccionat, les dades d’accés o la personalització de la pàgina.


Les cookies també poden ser utilitzades per registrar informació anònima sobre com utilitza el lloc el visitant. Per exemple, des de quina pàgina web hi ha accedit o si ha utilitzat un banner publicitari per arribar-hi.


Per què Cadí utilitza cookies?


Cadí utilitza les cookies estrictament necessàries i essencials perquè vostè faci servir el nostre lloc web i pugui moure’s lliurement, utilitzar àrees segures, configurar opcions personalitzades, etc. També utilitzem cookies que recullen dades relatives a l’anàlisi d’ús del web. Aquestes s’utilitzen per ajudar a millorar l’experiència d’ús de l’usuari i el rendiment de la pàgina.


Aquest web també poden tenir enllaços de xarxes socials (com Facebook o Twitter). Cadí no controla les cookies utilitzades per aquests webs externs. Per a més informació sobre les cookies de les xarxes socials o altres webs aliens, aconsellem que revisi les seves pròpies polítiques de cookies.


Quin ús donem als diferents tipus de cookies?


-    Segons la seva finalitat:


o    Cookies tècniques


Les cookies tècniques són aquelles imprescindibles i estrictament necessàries pel funcionament correcte d’un lloc web i la utilització de les diferents opcions i serveis que ofereix. Per exemple, les que serveixen pel manteniment de la sessió, gestió del temps de resposta, rendiment o validació d’opcions, ús d’elements de seguretat, compartició de contingut amb xarxes socials, etc.


o    Cookies de personalització


Aquestes cookies permeten a l’usuari especificar o personalitzar algunes característiques de les opcions generals de la pàgina web. Per exemple, definir l’idioma, la configuració regional o el tipus de navegador.


o    Cookies analítiques


Les cookies analítiques són les utilitzades pels nostres portals web per elaborar perfils de navegació i poder conèixer les preferències dels usuaris amb la finalitat de millorar l’oferta de productes i serveis. Per exemple, mitjançant una cookie analítica es controlarien les àrees geogràfiques de més interès d'un usuari, quin és el producte de més acceptació, etc.


o    Cookies publicitàries / de publicitat


Les cookies publicitàries permeten la gestió dels espais publicitaris d’acord amb criteris concrets. Per exemple, la freqüència d’accés, el contingut editat, etc. Les cookies publicitàries permeten, a través de la gestió de la publicitat, emmagatzemar informació del comportament a través de l’observació d’hàbits, estudiant els accessos i formant un perfil de preferències de l’usuari, per oferir-li publicitat relacionada amb els interessos del seu perfil.


-    Segons termini:


o    Cookies de sessió


Les cookies de sessió són aquelles que duren el temps que l’usuari està navegant per la pàgina web i s’esborren quan acaba de fer-ho.


o    Cookies persistents


Aquestes cookies queden emmagatzemades en el terminal de l’usuari durant un temps més llarg, facilitant així el control de les preferències triades sense haver de repetir certs paràmetres cada vegada que es visiti el lloc web.


En el cas particular del lloc web de Cadí les cookies utilitzades són:























Cookie Nom  Propòsit Més informació
Google Analytics _utma
_utmb
_utmc
_utmz
Recopila informació anònima sobre la navegació dels usuaris pel lloc web amb la finalitat de conèixer l’origen de les visites i altres dades estadístiques similars

Centro de privacidad de Google


Complemento de inhabilitación de Google Analytics


Sessió / autenticació PHPSESSID Cookie nativa de Php que permet als llocs webs emmagatzemar dades d’estat serialitzats. La cookie desapareix quan l’usuari tanca la sessió.

 



Com administrar les cookies


Per complir amb la legislació vigent, hem de demanar-li permís per gestionar cookies.  Si continua navegant pel nostre lloc web sense denegar-ne l’autorització, això implica que n’accepta l’ús. Tingui en compte que si rebutja o esborra les cookies de navegació, no podrem mantenir les seves preferències, i és possible que algunes característiques de les pàgines no estiguin operatives, i cada vegada que navegui pel nostre web haurem de sol•licitar-li de nou la seva autorització per a l’ús de cookies. Si, tot i això, decideix modificar la configuració del seu accés a la pàgina web, ha de saber que és possible eliminar les cookies o impedir que es registre aquesta informació en el seu equip en qualsevol moment mitjançant la modificació dels paràmetres de configuració del seu navegador:


Configuració de cookies d'Internet Explorer
Configuració de cookies de Firefox
Configuració de cookies de Google
ChromeConfiguració de cookies de Safari


Aquests navegadors estan sotmesos a actualitzacions o modificacions, per la qual cosa no podem garantir que s’ajustin completament a la versió del seu navegador. També pot ser que utilitzi un altre navegador minoritari no contemplat en aquests enllaços . Per evitar aquests desajustos, pot accedir directament des de les opcions del seu navegador que es troba generalment al menú d’opcions, a la secció de "Privadesa".


Si està d’acord amb la política de cookies de Cadí faci clic al botó "acceptar".  Alguna de les nostres cookies podria ser utilitzada per generar publicitat en xarxes de tercers o per fer analítiques per a les quals utilitzem eines externes. Les cookies emprades són per a ús exclusiu de Cadí, que en cap cas les comercialitza.


Si accepta les nostres cookies, ens permet la millora del web per oferir-li un accés òptim i donar-li un servei més eficaç. A més a més, vostè pot configurar el seu navegador per establir que sols els llocs web de confiança o les pàgines per les quals està navegant en aquest moment puguin gestionar cookies, la qual cosa li permet seleccionar les seves preferències. Amb aquesta política, Cadí demostra el compromís adquirit amb la legislació vigent sobre l’ús de cookies, donant-li informació perquè vostè pugui comprendre quin tipus de cookies utilitzarem i per què ho fem. Amb això pretenem proporcionar-li transparència en relació a les dades tractades durant la navegació feta des del seu equip en el nostre web.


Més informació


Si necessita obtenir més informació sobre la directiva de cookies, si us plau, consulti el Butlletí Oficial de l’estat publicat el passat 31 de març de 2012 (per a Espanya), en què es transposen les directives en matèria de comunicacions electròniques (Ley de Servicios de la Sociedad de la Información y Comercio Electrónico (LSSICE) Artículo 22.2)

Atenció: Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-vos una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, accepteu l’ús que fem de les cookies.



EL PAPER DELS PRODUCTES LÀCTICS DINS D’UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE

Característiques nutricionals


El grup del làctics engloba la llet i tots els seus derivats: iogurt, formatge, mató, quallada...


Aquest grup d’aliments es caracteritza per ser la principal font de calci, també aporta proteïnes d’alta qualitat similars a la de la carn o el peix, lactosa i vitamines liposolubles (A, D) i del grup B (B2 i B12).



Sabies que el calci...


- És el mineral més abundant al nostre cos.
- Forma part dels ossos i les dents.
- Exerceix una acció reguladora.
- Participa en la transmissió d’impulsos nerviosos, així com en el mecanisme de contracció muscular.


També hi ha altres aliments que contenen calci, com per exemple les hortalisses de fulles verdes, els fruits secs, els peixos enllaunats... però els làctics estan considerats la millor font de calci ja que presenten les condicions idònies per ser absorbit, és a dir, per què el cos pugui aprofitar aquest mineral.


 


Freqüència i quantitats recomanades


Les racions diàries recomanades de làctics varien en funció de l’edat, el sexe i l’estat fisiològic.


Nens - 2-3 racions/dia
Adolescents - 3-4 racions/dia
Adults - 2-3 racions/dia
Majors de 60 anys: 
Homes - 2-3 racions/dia
Dones - 3-4 racions/dia


També són derivats de la llet la mantega i la nata, però pel seu elevat contingut de greix se’n recomana un consum ocasional.


Consum diari:


Es considera una ració:
- 1 got de llet
- 2 iogurts
- 100 g de formatge fresc
- 60 g de formatge semicurat
- 40 g de formatge curat
- 1 quallada


Consum ocasional:
- Mantega
- Nata


 


El paper dels làctics durant tota la vida


El calci que ingerim en la dieta només s’acumula als ossos durant l’etapa de creixement, fins als 18-20 anys. Un cop finalitzat el creixement, tot i que el calci que ingerim no s’incorpori al l’os,  hem de continuar consumint-lo durant tota la vida, ja que el necessitem per diverses funcions biològiques. Si no ho fem, el cos descalcifica els ossos per obtenir-ne i podem patir osteoporosi. Per tant, un consum adient de calci evitarà que els nostres ossos perdin el seu calci i es mantindran forts i funcionals durant molt més temps.


Perquè el calci es pugui absorbir és imprescindible que hi hagi presència de Vitamina D, i els productes làctics són una bona font d’aquest micronutrient.


1. Els làctics i les diferents etapes
de la vida
  



  • Creixement: infància i adolescència


La llet i els productes làctics constitueixen un dels grups principals d’aliments en la nutrició dels nens. A mesura que els nens van creixent l’alimentació es va diversificant però tot i així cal mantenir les ingestes recomanades de làctics, ja que proporcionen una gran varietat de nutrients.


Per evitar el risc de desenvolupar osteoporosi a l’edat adulta cal vetllar per l’adquisició d’una massa òssia adequada, aquest procés es dóna durant les tres primeres dècades de la vida, però és durant la infància i l’adolescència quan es produeix el pic més elevat d’adquisició de massa òssia, per tant, cal assegurar les racions recomanades en aquesta etapa de creixement.


En quant al número de racions recomanades, en el cas dels nens, passats els primers anys de vida, es recomanen 2-3 racions de làctics que s’augmentaran a 3-4 racions durant la fase de ràpid creixement que es dóna en l’adolescència.


Es recomana que els nens i adolescents, si no existeix sobrepès o antecedents familiars de dislipèmia, prenguin els làctics sencers o semidesnatats, ja que a l'eliminar el greix dels desnatats es perden vitamines liposolubles i àcids grassos essencials.



  • Embaràs


Durant aquests mesos la mare experimenta diferents canvis, tant emocionals com fisiològics, i l’alimentació juga un paper molt important en la formació i desenvolupament del futur nadó.


Igual que en qualsevol etapa, en l’embaràs, l’alimentació ha de ser variada. Seguir les recomanacions de la piràmide dels aliments és la millor opció per assegurar que s’ingereixen tots els grups d’aliments. Però s’ha de posar especial atenció en el grup dels làctics, ja que la recomanació per aquest grup augmenta de 2-3 racions a 3-4 racions al dia.


Aquest augment en la recomanació es justifica perquè els requeriments de calci es veuen augmentats, ja que el fetus necessita calci per formar els seus ossos i teixits.


Si el calci ingerit a través de la dieta no és suficient per satisfer la demanda, l’organisme agafarà calci dels ossos de la mare per assegurar el calci del futur nadó i com a conseqüència la mare patirà una descalcificació que a llarg termini podria convertir-se en osteoporosi. 



  • Lactància


Els beneficis de la lactància materna són innumerables i, per això, es recomana que la llet materna sigui l’aliment exclusiu dels nens durant els sis primers mesos de vida.


Per poder assegurar una quantitat i qualitat de llet òptima s’ha de garantir una aportació extra de calci, per això, cal augmentar la ingesta de làctics fins a 4-5 racions al dia, a més cal incrementar unes 500 kcal al dia i el consum de líquids. 


Si no es compleixen els requeriments a través de la dieta i per assegurar que la llet contingui la quantitat de calci que es requereix, l’organisme agafarà el calci de les reserves de la mare, el que pot fer que es descalcifiquin els ossos i afavoreixi l’aparició d’osteoporosi.



  • Menopausa


És una situació fisiològica que es dóna en les dones generalment entre els 48 i els 55 anys. Durant la menopausa, les dones experimenten una reducció molt important de la producció d'estrògens. Aquesta baixada hormonal accelera la descalcificació (osteoporosi) i provoca que es perdi fins a un 2% de la massa òssia cada any. En conseqüència, es dispara el risc de patir fractures.


S’ha de parar especial atenció als problemes d’osteoporosi que comporta la menopausa. Per això cal incrementar la ingesta de calci fins a 3-4 racions de làctics al dia.


2. Làctics i esport


Els productes làctics contenen una gran varietat i quantitat de nutrients, això fa que es considerin un important component a la dieta de l’esportista.


La llet i els productes làctics contenen:


Sucres, que incrementen notablement les reserves energètiques.
Greixos, que permeten augmentar la resistència en exercicis intensos.
Proteïnes, que incrementen la captació de sucres, amb el que s’incrementa encara més la reserva energètica.
Hidrats de carboni, que juntament amb les proteïnes eviten el trencament de fibres musculars
Aigua i electròlits, que permeten la hidratació durant i després de fer esport.
Calci, que permet evitar el desgast ossi, evita la descalcificació i permet el moviment muscular.
Vitamina D, que permet la fixació del calci als ossos.
Vitamines del grup B, que ajuden en el procés d’obtenció d’energia.


Tot això té com a resultat final un augment de la resistència muscular als esportistes.



3. Els làctics i les malalties


Hipercolesterolèmia


El tractament dels nivells alts de colesterol a la sang es basa en limitar el consum de colesterol i de greix saturat.
Per això, cal que sempre es seleccioni la versió desnatada de la llet, formatges i iogurts. També es recomana evitar el consum de mantega i nata.


Intolerància a la lactosa


La intolerància a la lactosa és la incapacitat parcial o total de digerir la lactosa (un glúcid que conté la llet) degut al dèficit d’un enzim, la lactasa. Com a conseqüència, la lactosa es va acumulant a l’intestí, on fermenta i provoca distensió abdominal, flatulències, diarrees...
El tractament és l’eliminació o disminució del consum de productes làctics en funció de la tolerància individual. Així doncs, pot haver-hi persones que puguin consumir làctics fermentats com iogurt o formatge, ja que en aquest procés es disminueix molt el contingut de lactosa i altres que hagin d’eliminar totalment el consum de productes làctics. A més, actualment disposen de llet i altres derivats sense lactosa, que permet mantenir un consum variat de làctis.


Osteoporosi


L’osteoporosi és una descalcificació progressiva de gairebé tot l’esquelet. El resultat és una disminució generalitzada de la resistència mecànica de l’esquelet, tot i que hi ha certs punts crítics, com les vèrtebres dorsals i lumbars, el cap del fèmur, el radi i l’húmer, on s’acumula més càrrega i és més fàcil que l’os falli.
La millor prevenció de l’osteoporosi és seguir una dieta variada durant tota la vida, assegurant el contingut de làctics.


 


La piràmide dels aliments >


Àpats recomanats >


 

EL PAPER DELS PRODUCTES LÀCTICS DINS D’UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE







CADÍ
© 2017 CADÍ SCCL  Tots els drets reservats  |