Learn more

Política de cookies


Què són les cookies?


Les cookies són petits arxius de dades que es reben en el terminal des del lloc web visitat i s’utilitzen per registrar certes interaccions de la navegació en un lloc web emmagatzemant dades que podran ser actualitzades i recuperades.


Aquests arxius s’emmagatzemen en l’ordinador de l’usuari i contenen dades anònimes que no són perjudicials pel seu equip. S’utilitzen per recordar les preferències de l’usuari, com ara l’idioma seleccionat, les dades d’accés o la personalització de la pàgina.


Les cookies també poden ser utilitzades per registrar informació anònima sobre com utilitza el lloc el visitant. Per exemple, des de quina pàgina web hi ha accedit o si ha utilitzat un banner publicitari per arribar-hi.


Per què Cadí utilitza cookies?


Cadí utilitza les cookies estrictament necessàries i essencials perquè vostè faci servir el nostre lloc web i pugui moure’s lliurement, utilitzar àrees segures, configurar opcions personalitzades, etc. També utilitzem cookies que recullen dades relatives a l’anàlisi d’ús del web. Aquestes s’utilitzen per ajudar a millorar l’experiència d’ús de l’usuari i el rendiment de la pàgina.


Aquest web també poden tenir enllaços de xarxes socials (com Facebook o Twitter). Cadí no controla les cookies utilitzades per aquests webs externs. Per a més informació sobre les cookies de les xarxes socials o altres webs aliens, aconsellem que revisi les seves pròpies polítiques de cookies.


Quin ús donem als diferents tipus de cookies?


-    Segons la seva finalitat:


o    Cookies tècniques


Les cookies tècniques són aquelles imprescindibles i estrictament necessàries pel funcionament correcte d’un lloc web i la utilització de les diferents opcions i serveis que ofereix. Per exemple, les que serveixen pel manteniment de la sessió, gestió del temps de resposta, rendiment o validació d’opcions, ús d’elements de seguretat, compartició de contingut amb xarxes socials, etc.


o    Cookies de personalització


Aquestes cookies permeten a l’usuari especificar o personalitzar algunes característiques de les opcions generales de la pàgina web. Per exemple, definir l’idioma, la configuració regional o el tipus de navegador.


o    Cookies analítiques


Les cookies analítiques són les utilitzades pels nostres portals web per elaborar perfils de navegació i poder conèixer les preferències dels usuaris amb la finalitat de millorar l’oferta de productes i serveis. Per exemple, mitjançant una cookie analítica es controlarien les àrees geogràfiques de més interès d'un usuari, quin és el producte de més acceptació, etc.


o    Cookies publicitàries / de publicitat


Les cookies publicitàries permeten la gestió dels espais publicitaris d’acord amb criteris concrets. Per exemple, la freqüència d’accés, el contingut editat, etc. Les cookies publicitàries permeten, a través de la gestió de la publicitat, emmagatzemar informació del comportament a través de l’observació d’hàbits, estudiant els accessos i formant un perfil de preferències de l’usuari, per oferir-li publicitat relacionada amb els interessos del seu perfil.


-    Segons termini:


o    Cookies de sessió


Les cookies de sessió són aquelles que duren el temps que l’usuari està navegant per la pàgina web i s’esborren quan acaba de fer-ho.


o    Cookies persistents


Aquestes cookies queden emmagatzemades en el terminal de l’usuari durant un temps més llarg, facilitant així el control de les preferències triades sense haver de repetir certs paràmetres cada vegada que es visiti el lloc web.


En el cas particular del lloc web de Cadí les cookies utilitzades són:























Cookie Nom  Propòsit Més informació
Google Analytics _utma
_utmb
_utmc
_utmz
Recopila informació anònima sobre la navegació dels usuaris pel lloc web amb la finalitat de conèixer l’origen de les visites i altres dades estadístiques similars

Centro de privacidad de Google


Complemento de inhabilitación de Google Analytics


Sessió / autenticació PHPSESSID Cookie nativa de Php que permet als llocs webs emmagatzemar dades d’estat serialitzats. La cookie desapareix quan l’usuari tanca la sessió.

 



Com administrar les cookies


Per complir amb la legislació vigent, hem de demanar-li permís per gestionar cookies.  Si continua navegant pel nostre lloc web sense denegar-ne l’autorització, això implica que n’accepta l’ús. Tingui en compte que si rebutja o esborra les cookies de navegació, no podrem mantenir les seves preferències, i és possible que algunes característiques de les pàgines no estiguin operatives, i cada vegada que navegui pel nostre web haurem de sol•licitar-li de nou la seva autorització per a l’ús de cookies. Si, tot i això, decideix modificar la configuració del seu accés a la pàgina web, ha de saber que és possible eliminar les cookies o impedir que es registre aquesta informació en el seu equip en qualsevol moment mitjançant la modificació dels paràmetres de configuració del seu navegador:


Configuració de cookies d'Internet Explorer
Configuració de cookies de Firefox
Configuració de cookies de Google
ChromeConfiguració de cookies de Safari


Aquests navegadors estan sotmesos a actualitzacions o modificacions, per la qual cosa no podem garantir que s’ajustin completament a la versió del seu navegador. També pot ser que utilitzi un altre navegador minoritari no contemplat en aquests enllaços . Per evitar aquests desajustos, pot accedir directament des de les opcions del seu navegador que es troba generalment al menú d’opcions, a la secció de "Privadesa".


Si està d’acord amb la política de cookies de Cadí faci clic al botó "acceptar".  Alguna de les nostres cookies podria ser utilitzada per generar publicitat en xarxes de tercers o per fer analítiques per a les quals utilitzem eines externes. Les cookies emprades són per a ús exclusiu de Cadí, que en cap cas les comercialitza.


Si accepta les nostres cookies, ens permet la millora del web per oferir-li un accés òptim i donar-li un servei més eficaç. A més a més, vostè pot configurar el seu navegador per establir que sols els llocs web de confiança o les pàgines per què està navegant en aquest moment puguin gestionar cookies, la qual cosa li permet seleccionar les seves preferències. Amb aquesta política, Cadí demostra el compromís adquirit amb la legislació vigent sobre l’ús de cookies, donant-li informació perquè vostè pugui comprendre quin tipus de cookies utilitzarem i per què ho fem. Amb això pretenem proporcionar-li transparència en relació a les dades tractades durant la navegació feta des del seu equip en el nostre web.


Més informació


Si necessita obtenir més informació sobre la directiva de cookies, si us plau, consulti el Butlletí Oficial de l’estat publicat el passat 31 de març de 2012 (per a Espanya), en què es transposen les directives en matèria de comunicacions electròniques (Ley de Servicios de la Sociedad de la Información y Comercio Electrónico (LSSICE) Artículo 22.2)

Beware: this site makes use of its own cookies and some other ones in order to provide you with a better service. The use of the site supposes the awareness and full acceptation of this particular.




THE ROLE OF DAIRY PRODUCTS IN A HEALTHY DIET

Nutritional features


The dairy group consists of milk and all its derivatives: yoghurt, cheese, curd, rennet...


This food group is the main source of calcium. It also provides high-quality proteins similar to those in meat or fish, lactose, and liposoluble (A, D) and B-group vitamins (B2 and B12). 


Did you know that calcium...?


- Is the most abundant mineral in our body.
- Forms part of our bones and teeth.
- Performs a regulating function.
- Is involved in transmitting nerve impulses and muscle contraction.


There are also other foods that contain calcium, such as green leafy vegetables, nuts or canned fish, but dairy products are considered to be the best source of calcium, as they offer the best conditions for the absorption and uptake of this mineral by the body.



Recommended frequency and quantities


The recommended daily quantities of dairy products vary depending on age, sex and physiological status.


Children - 2-3 portions/day
Teenagers - 3-4 portions/day
Adults - 2-3 portions/day
Over 60s: 
Men - 2-3 portions/day
Women - 3-4 portions/day


Butter and cream are also milk derivatives, but given their high fat content, it is recommended to consume them only occasionally.


Daily consumption: 


A portion is considered to be:
- 1 glass of milk
- 2 yoghurts
- 100 g of fresh cheese
- 60 g of semi-hard cheese
- 40 g of hard cheese
- 1 rennet


Occasional consumption:
- Butter
- Cream


The role of dairy products during life


The calcium we ingest through our diet accumulates in our bones during the growth stage, until we are 18-20 years old. When we stop growing, even though the calcium ingested is not added to our bones, we must still eat products that contain it, as we need it for a number of biological functions. If we don't, the body takes it from the bones and we could suffer from osteoporosis. Therefore, adequate calcium consumption will prevent our bones from losing calcium and will keep them strong and functional for much longer.


Calcium needs vitamin D to be absorbed by the body, and dairy products are a good source of this micronutrient. 


1. Dairy products and the different stages of life 



  • Growth: childhood and adolescence


Milk and dairy products are one of the most important food groups for the nutrition of children. As children grow, their diet becomes more varied. However, it is important to maintain the recommended intake of dairy products, as they provide a great variety of nutrients.


To avoid the risk of developing osteoporosis in adulthood, it is important to acquire sufficient bone mass. This process occurs during the first three decades of life but it is during childhood and adolescence that bone mass acquisition is greatest. So it is important to ensure that the recommended quantities are consumed during this growth stage.


As regards the recommended number of portions, in the case of children, after the first years of life, 2-3 portions of dairy products are recommended, increasing to 3-4 portions during the growth spurt of the teenage years.


If there are no problems with excessive weight or a family background of dyslipidaemia, it is recommended to give full-cream or semi-skimmed products to children and teenagers; during the fat removal process to obtain skimmed products, liposoluble vitamins and essential fatty acids are also lost. 



  • Pregnancy


During these months, the expecting mother experiences a series of emotional and physiological changes, and diet plays a very important role in the future baby's condition and development.


As during any other stage, a varied diet should be followed during pregnancy. The best way to make sure that all the food groups are consumed is to follow the recommendations of the food pyramid. However, particular attention should be given to the dairy group, as the recommendation for this group increases from 2-3 portions to 3-4 portions a day.


This increase in the recommendation is to cover the higher calcium requirements which the foetus needs to build its own bones and tissues.


If the calcium ingested in the diet is insufficient to cover the demand, the body will take calcium from the mother's bones to make sure that that the future baby has enough calcium. The resulting decalcification suffered by the mother may lead to osteoporosis later on. 



  • Breastfeeding


Breastfeeding with mother's milk provides countless benefits, and it is recommended that infants be fed only with mother's milk during the first six months of life.


In order to ensure optimal milk quantity and quality, extra calcium is needed. Accordingly, it is recommended to increase dairy product intake to 4-5 portions a day, and also to increase calorie intake by about 500 kcal a day and drink more fluids. 


If these requirements are not met in the diet, the body will take the calcium from the mother's reserves to ensure that her milk contains the required quantity of calcium. This may lead to bone decalcification and create favourable conditions for the development of osteoporosis. 



  • Menopause


This is a physiological condition that women normally experience during middle age, between 48 and 55. During menopause, oestrogen production drops significantly. This decrease in hormone production accelerates decalcification (osteoporosis) and women may lose up to 2% of their bone mass each year. As a result, the risk of bone fractures increases substantially.


Particular care must be taken to prevent the appearance of menopause-related osteoporosis, increasing calcium intake to 3-4 portions of dairy products a day. 



2. Dairy products and sport


Since dairy products contain a great variety and quantity of nutrients, they are considered to be an important component of the diet of those who practice a sport.


Milk and dairy products contain: 


Sugars, which considerably increase energy reserves.
Fat, which increases endurance during intense exercise.
Proteins, which increase sugar uptake, increasing energy reserves even more.
Carbohydrates which, together with proteins, prevent muscle fibre tears.
Water and electrolytes, which maintain hydration levels during and after sport.
Calcium, which helps avoid bone wear and decalcification and facilitates muscle movement.
Vitamin D, necessary for binding calcium to the bones. 
B vitamins, which assist in the energy generation process. 


The end result is an increase in the sportsperson’s muscle strength.



3. Dairy products and diseases 


Hypercholesterolemia


Treatment of high blood levels of cholesterol is based on limiting consumption of cholesterol and saturated fats.


People with this condition should always choose skimmed milk, cheese and yoghurt. It is also recommended to avoid eating butter or cream.


Lactose intolerance


Lactose intolerance is the partial or total inability to digest lactose (a sugar contained in milk) due to lack of an enzyme, lactase. As a result, the lactose accumulates in the bowels, where it ferments and causes abdominal distension, flatulence, diarrhoea...


The treatment consists of eliminating or reducing consumption of dairy products to the level that the individual can tolerate. So there may be people who can consume fermented dairy products such as yoghurt or cheese, as this process considerably reduces the lactose content, and other people who must avoid consuming dairy products altogether. It is currently possible to buy lactose-free milk and other derivatives that enable a variety of dairy products to be consumed.


Osteoporosis 


Osteoporosis is a progressive decalcification of virtually the entire skeleton. The end result is a generalised decrease in the skeleton's mechanical strength, although there are certain critical points, such as the thoracic and lumbar vertebrae, the head of the femur, the radius and humerus, which bear more load and where it is more likely that the bone will break.


The best prevention of osteoporosis is to follow a varied diet all life long, ensuring sufficient consumption of dairy products.


 


The food pyramid >


Recommended meals  >


 

THE ROLE OF DAIRY PRODUCTS IN A HEALTHY DIET







CADÍ
© 2018 CADÍ SCCL  All rights reserved  |